بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحٖيمِ

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذٖٓى اُنْزِلَ فٖيهِ الْقُرْاٰنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَ بَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدٰى وَ الْفُرْقَانِ  

В ім’я Аллаха, Милостивого, Милосердного.

«Рамадан є мiсяцем, пiд час якого було зiслано Коран — прямий шлях для людей, яснi знамення прямого шляху та розрiзнення….» (Коран, 2:185).

ПЕРШИЙ ПУНКТ

Піст у священному місяці Рамадан постає одним із ключових стовпів ісламу серед п’яти інших і одним із найбільших символів ісламу.

У багатьох мудростях посту священного Рамадану укладені смисли, що апелюють як до Божественного владарювання Творця, так і до суспільного життя людини, до її особистого життя, до приборкання нафса, до висловлення подяки за божественні дари.

Щодо питання про Божественне владарювання (рубубіят) Всевишнього, одна з багатьох мудростей посту полягає в тому, що Господь створив поверхню землі у вигляді  скатертини благ і розмістив всі види дарів на цій скатертині у вигляді:

مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ

…та надiляє звiдти, звiдки той i не чекає… (Коран, 65:3)

Всевишній висловлює досконалість свого Божественного правління та милосердя. Люди перебувають за завісою безтурботності й у колі причин, вони не в змозі цілком побачити істину, що висловлена в цих словах, а іноді й зовсім забувають про неї. А під час благословенного місяця Рамадану віряни несподівано перетворюються на організовану армію. В якості гостей на частування одвічного Правителя, перед заходом сонця, ніби чекаючи на наказ: “Завітайте сюди!”, вони виявляють певний стан покори й відповідають такій милосердній, величній і всеосяжній милості своїм широким упорядкованим поклонінням. Цікаво, варті в повному сенсі цього слова називатися людьми ті віряни, які не долучаються до такого величного поклоніння й поважного частування?

🔹Iз зiбрання творiв «Рiсале-i Нур»👇
🔸 https://www.risale.in.ua/ramadan