Презентація українського перекладу книги «Месневі-і Нуріє» в Києві (Київський Університет імені Бориса Грінченка), випущеної за участю перекладацького відділу «Рісале» [Історичний комплекс «Медресе Сінан-паша»]

«МЕСНЕВІ-І НУРІЄ» — СВОЄРІДНА МЕТОДОЛОГІЯ ПОЄДНАННЯ ІСЛАМСЬКОЇ ТЕОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИЧИХ НАУК

20 грудня 2019 року в Ісламському культурному центрі Києва пройшов один з етапів презентації українського перекладу книги «Месневі-і Нуріє», що є основою тафсиру «Рісале-і Нур» турецького ісламського богослова і вченого, тлумача (муфасира) Корану Бадіуззамана Саїда Нурсі.

Представляючи гостей із видавництва Envar Neşriyat, Мухаммада Тімошева та Мухаммада Сейїда, муфтій Саід Ісмагілов подякував їм за те, що вони видають ісламську літературу українською мовою, роблячи свій внесок у розширення можливостей українських мусульман читати її українською та українських немусульман — ознайомитися з цими працями рідною, державною мовою.

Мухаммед Сейїд, презентуючи видання, зазначив, що «Месневі-і Нуріє» — це результат духовної трансформації автора в досить складний історичний період: щойно завершилася Перша світова війна, він був у російському полоні, Османська імперія перестала існувати, натомість режим Ататюрка всіляко боровся з релігією. Тому Бадіуззаман Саїд Нурсі, відомий своїми глибокими думками та прогресивними творами звернутися до загальних проблем та зробити все для збереження Ісламу як релігії. Саме тому його праця не має чіткої структури: вона оформлена як діалог автора з самим собою, що складається з блоків питань та відповідей. Те, що спершу починалося як розумова вправа для себе, пізніше оформлено в книгу, щоб інші люди також могли отримати користь від цієї праці.

Спікер нагадав зібранню, що Коран закликає людей вивчати Всесвіт як знамення та розуміти його закономірності. Водночас першим словом з Корану, зісланим пророкові Мухаммадові (мир йому і благословення), було «читай». Не просто «читай» — «читай в ім’я Господа твого». Погляд на Всесвіт має бути саме крізь цю призму — через імена Всевишнього та Його діла. Саме така повнота дослідження Всесвіту дозволить людині бути гідною високого звання намісника Бога на Землі.

А тепер, за словами Мухаммада Сейїда, мусульмани багато вивчають Коран, але мало вивчають Всесвіт. Немусульмани багато вивчають Всесвіт, але не вивчають Коран. Обидва підходи — однобокі, і лише в поєднанні виявляється істина.

«Месневі-і Нуріє» намагається дати людині методологію поєднання цих двох сфер, і саме це робить працю такою багатогранною: тут переплелися зикр і міркування, проповідь і філософія.

Відео репортаж презентації на каналі «Іслам в Україні»

https://umma.in.ua/