…як існування Сонця неможливо без його сяйва, так і Божественність неможлива, без її прояву за допомогою молитви посланців.

Для демонстрації і пізнання найвищої і досконалої краси необхідно її описати посланниками. Абсолютно прекрасне мистецтво, яке досягло абсолютної краси, не може бути без слів своїх посланців.

Абсолютне панування Всевишнього (рубубіят) вимагає загального поклоніння і покори (Убуд), що можливо за допомогою проголошення свідоцтва про єдність Всевишнього з носіями пророчої місії, які є «зульджанахайн», (тобто, з одного боку, Його зразковими рабами, а з іншого – Його посланниками).

Якщо Володар краси не побажає показати її і якщо не буде відображати її дзеркал і описувати її посередників, то пізнати і побачити цю красу буде неможливо. І тільки за допомогою посланників, чиї поклоніння і покора Всевишньому являють собою дзеркало краси Творця і чиї посланницькі місії показують і оголошують про неї людям, можна побачити і показати Його красу.

Для того, щоб відкрити і показати людям повні коштовностей і дорогих речей скарбниці якогось царя, оголосити про Його могутність, багатство і царство, необхідний призначений дозволом і волею цього царя службовець. Таким службовцям є посланник.

Друже! У світі немає іншої особистості, яка володіла б подібними якостями і могла б найкращим чином виконати ці обов’язки, крім Високоповажного Муххамада (мир йому і благо). Ця людина є найзмістовнішою, найдосконалішою і найдостойнішою! Він показує, описує, повідомляє і оголошує про Всевишнього Творця в найкращому вигляді!

Рісале-і Нур [«Месневі-і Нуріє»📚]