СЬОМИЙ ПУНКТ

Одна з багатьох мудростей посту місяця Рамадану з огляду на духовні надбання роду людського, що прийшов в цей світ для «землеробства» й «торгівлі» заради вічного миру.

За кожне благо, здійснене протягом благословенного місяця Рамадану, записується тисяча духовних нагород (саваб). Згідно з текстом хадису, кожна прочитана літера Мудрого Корану приносить читачеві десятикратну нагороду і, відтак, вважається десятьма прекрасними діяннями, приносить десять райських плодів. Під час священного місяця Рамадану за кожну прочитану літеру записується не десятикратна, а тисячократна нагорода. Також кожна літера таких аятів, як «Аят уль-Курсі», приносить кілька тисяч нагород, в п’ятничні ж дні священного Рамадану — ще більше. Крім цього, в Ніч могутності нагорода (саваб) збільшується в тридцять тисяч разів!

Так, мудрий Коран, кожна буква якого приносить тридцять тисяч вічних плодів, схожий на світле райське дерево Туба і дає вірянам можливість заслужити в священному місяці Рамадані мільйони райських плодів. Так прийди ж і поглянь на цю світлу, вічну й вигідну торгівлю, придивися, задумайся й збагни, в якому нескінченному збитку опинилися ті, хто не оцінив значущості цих букв!

Отже, благословенний Рамадан — це ніби ринок для ведення торгівлі заради вічного життя. Цей місяць вельми родючий ґрунт для плодів потойбічного світу, і немов весняний місяць квітень — для розквіту благодіянь! Цей місяць вважається найсвітлішим, святом для проведення параду поклоніння й покори роду людського Божественному владарюванню. І щоб людина безтурботно не занурювалася в такі низинні, тваринні потреби нафсу як-от: їжа й пиття, а також в такі пристрасті, як розваги й даремні заняття, її обов’язком стало дотримання посту. Людина, ніби виходить на період посту з тваринного стану і входить в ангельську подобу, а також займається торгівлею заради майбутнього вічного життя. Вона тимчасово полишає свої мирські потреби, приймає духовний образ людини, що належить вічному світу, своїм постом певною мірою відображає таку якість Всевишнього, як Самадіят.

Священний Рамадан в цьому змінному світі, тимчасовому, нетривкому житті містить в собі довге, вічне життя й дозволяє його отримати.

Адже один-єдиний місяць Рамадан дозволяє отримати плоди вісімдесятирічного життя, твердим доказом цього постає аят Корану, в якому йдеться про те, що Ніч Могутності краща за тисячі місяців!

Якийсь правитель щорічно протягом періоду свого правління оголошує святковими певні дні, приміром, день свого вступу на престол або ж інший день, що певним чином символізує пишність свого панування. У ці дні він, слідуючи не звичним, а особливим правилам і законам, удостоює своїх підданих заслужених нагород, удостоює їх своєю особистою присутністю без таємниць, особливою увагою й безпосередньо особливими почестями, наділяючи їх своїми винятковими розпорядженнями. Подібно до цього, величний Правитель вісімнадцяти тисяч світів, що є Царем Одвічності, послав у священний місяць Рамадан мудрий Коран, який є його велінням до тих вісімнадцяти тисяч світів.

І, зрозуміло, мудрість вимагає того, щоб Рамадан прийняв образ особливого Божественного свята, образ певної Господньої виставки й духовного зібрання. І оскільки Рамадан є цим святом, то, безумовно, для того, щоб відвести людей від низького, тваринного проведення часу, їм буде наказано дотримуватися посту. Досконалістю ж цього посту є спонукання всіх почуттів, а також людських органів й інструментів, як-от: очі, вуха, серце, уява й думки, — до дотримання посту нарівні зі шлунком, тобто стримування їх від забороненого й марного, натомість спонукання кожного з них до своєрідного поклоніння. Наприклад, піст для язика — це його стримування від обману, пліток, лихослів’я, натомість спонукання його до таких справ, як читання Корану, поминання й прославлення Всевишнього, молитви за Пророка (салават), принесення покаяння тощо. Також, приміром, піст для очей  — це перешкоджання спрямуванню низинних поглядів на сторонніх (намахрам), а для вух — перешкоджання слуханню лихослів’я, в той же час використання очей для споглядання повчальних прикладів, а вух — для істинних слів і слухання тексту священного Корану. Подібно до цього, інші “інструменти” людського тіла також необхідно спонукати до дотримання своєрідного посту.

І оскільки шлунок постає найбільшою фабрикою, то якщо за допомогою посту на час припинити її діяльність, тоді й функціонування інших верстатів цієї фабрики легко можна буде призупинити.

🔹Iз зiбрання творiв “Рiсале-i Нур”👇
🔸 https://www.risale.in.ua/ramadan