ВОСЬМИЙ ПУНКТ

Одна з мудростей благословенного Рамадану з огляду на особисте життя людини.

Найважливішим ліками для людини є своєрідні духовна й фізична стриманість або, іншими словами, — дієта. Подібно до того, як людський нафс, із точки зору медицини, своїм невпорядкованим харчуванням завдає шкоди здоров’ю, так само він отруює своє духовне існування, не відрізняючи забороненого від дозволеного. Такому нафсу важко буде примиритися з серцем і душею. Виявляючи непокірність, він здолає людину й упокорить її, і надалі вона вже не здатна буде приборкувати нафс. Однак завдяки посту священного Рамадану нафс певним чином привчається до дієти, звикає задовольнятися невеликою кількістю їжі, вчиться дослухатися до побажань. Він не буде накликати на себе хвороби, припинивши споживати надмірну кількість їжі ще до її перетравлення. І завдяки тому, що за допомогою веління він відмовляється навіть від дозволеної їжі (халяль), він набуває здатності прислухатися до велінь, які виходять від розуму й Божественного закону, щоб стримувати себе від забороненого (харам), і намагається не руйнувати свого духовного життя.

Ба більше, значна частина людства часто потерпає від голоду. Заради терпіння й витримки люди відчувають потребу в голоді й дієті, вони загартовують людський дух. Піст у благословенний місяць Рамадан з його періодом голодування, що триває близько п’ятнадцяти годин, а без досвітньої їжі — двадцять чотири години, служить терпінню, витримці, дієті й загартуванню духу та тіла. Отже, піст постає своєрідними ліками від нетерпіння й відсутності витривалості, які подвоюють людські страждання.

Ба більше, у цієї фабрики шлунку є безліч служителів. До того ж значна кількість людських органів пов’язана зі шлунком. Якщо нафс у денний час доби, протягом місяця не призупинить їхню роботу, то змусить ті органи й служителів тієї фабрики забути їхнє особливе поклоніння, приборкає їх, а інші людські органи приведе в хаотичний стан. Нафс постійно привертатиме до себе їхню увагу, змусить їх тимчасово забути свої піднесені обов’язки. Саме тому багато праведників з давніх-давен привчали себе до малої кількості їжі та пиття з метою самовдосконалення. Завдяки посту благословенного Рамадану служителі цієї фабрики збагнуть, що вони не були створені лише заради фабрики шлунку. А інші органи, замість низьких задоволень тієї фабрики, під час благословенного Рамадану насолоджуються ангельськими й духовними радощами, спрямовуючи до них свої погляди. Саме тому в цьому місяці віряни, залежно від рівня духовного розвитку, удостоюються різних духовних почестей, світла й радості. За допомогою посту цього благословенного місяця серце, душа, розум та інші таємні почуття  духовно розвиваються й невинно сміються всупереч плачу шлунка.

🔹Iз зiбрання творiв “Рiсале-i Нур”👇
🔸 https://www.risale.in.ua/ramadan