ДЕВ’ЯТИЙ ПУНКТ.

Одна з мудростей посту в Священному місяці Рамадані з огляду на безпосереднє руйнування уявного панування нафса й повідомлення йому про його невільництво шляхом вказівки на його слабкість.

Нафс не хоче визнавати свого Господа, з фараоновою погордою бажаючи панувати. Яким би тортурам він не піддавався, ця властивість не покидає його! І лише голод здатний зруйнувати її!

Отже, піст під час Рамадану, завдаючи прямого удару по гордовитості нафса, руйнує її, показує нафсу його слабкість, злиденність, дає йому змогу збагнути його рабське безсилля.

У хадисі мовиться:

«Всевишній запитав у нафса: хто я і хто ти?»

Нафс відповів Йому: «я — це я, а ти — це ти!»

Господь піддав його тортурам, кинувши в пекло, а потім знову поставив те ж саме питання. І знову нафс відповів: «я — це я, а ти  — це ти».

І яким би покаранням не піддавав його Всевишній, від своєї погорди нафс не зрікся. Згодом Господь піддав його випробуванню голодом, а потому знову запитав: «Хто я і хто ти?», на це нафс відповів:

اَنْتَ رَبِّى الرَّحٖيمُ ۞ وَاَنَا عَبْدُكَ الْعَاجِزُ

«Ти мій милосердний Господь, а я твій безсилий раб»!

  للّٰهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلَاةً تَكُونُ لَكَ رِضَاءً وَ لِحَقِّهٖ اَدَاءً بِعَدَدِ ثَوَابِ قِرَائَةِ حُرُوفِ الْقُرْاٰنِ فٖى شَهْرِ رَمَضَانَ وَ عَلٰى اٰلِهٖ وَ صَحْبِهٖ وَ سَلِّمْ

سُبْحَانَ رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُونَ وَسَلَامٌ عَلَى الْمُرْسَلٖينَ وَ الْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَمٖينَ اٰمٖينَ

«Аллаг! Благослови й вітай нашого Пророка Мухаммада благословенням, яке уможливить твій достаток і виконанням обов’язків  щодо Нього, в кількості, що дорівнює за чисельністю нагородам за прочитання літер Корану в місяці Рамадані! Благослови й вітай увесь рід його й сподвижників!»

«Твій Господь, Господь могутності, пречистий і далекий від того, що вони приписують Йому. Мир посланцям!  Хвала Аллагу, Господу свiтiв.» (Коран, 37:180-182).

Амінь!

🔹Iз зiбрання творiв “Рiсале-i Нур”👇
🔸 https://www.risale.in.ua/ramadan