Бадіуззаман Саід Нурсі

(1877-1960)

Це ім’я великого генія, вченого-богослова і великої людини, якого зростила прекрасна турецька батьківщина і подарувала як зразок всьому людству. З дитинства він відрізнявся природною тямущість, винятковою пам’яттю і великою непосидючістю. Впродовж трьох місяців він засвоїв все знання, на що в тогочасному  медресе було потрібно не менше двадцяти років. Щодня він самостійно вивчав по двісті сторінок з найрізноманітніших книг, які вивчалися в медресе того часу. Таким чином, він вивчив напам’ять дев’яносто книг. Всі ці та інші його особливості послужили причиною того, що вчені сучасники присвоїли йому звання «Бадіуззаман», що означає «чудо епохи».

Його турбували лиха і проблеми сходу, і він був переконаний, що виходом з цієї кризи є утворення центрів релігійної науки і в зв’язку з цим він почав прикладати великих зусиль у створенні університету, де релігійні знання викладалися б разом з науковими предметами. Однак почалася Перша Світова Війна і створення університету довелося відтермінувати …

Потім його призначають членом наукової ради при Кабінеті Шейх’уль-Іслама Османської Держави. До 45 років його діяльність полягала в служінні релігії за допомогою політики. Цей період у його житті, що припадає на часи правління Османської Держави, він назвав — «Старим». Однак після, що розвинулися події змінили його погляд, і він повністю пішов з політики.

З цього моменту починається новий період в його житті, охарактеризований ним як «Новий». Саме тоді він починає писати книги «Рісале-і Hyp», де роз’яснює і аргументує істини і основи віри, відповідно до розуміння сучасного століття. Ці книги відзначилися великою увагою населенням, що відчувало небезпеку для свої віри, і поширювалися по всій Туреччині, передаючись із рук в руки. З величезною рішучістю до кінця свого життя Бадіуззаман Саід Нурсі продовжував служити вірі на благо людства і в нестерпно важких умовах для життя, йому вдалося написати і поширити свою працю, що складається з більш ніж 6000 сторінок. Це зібрання творів стало найпрекраснішим плодом його багатостраждального життя.

Після його смерті світло зібрання творів «Рісале-і Hyp» ще більше поширився по всьому світу і укорінився в ньому. Мільйони людей, як в Туреччині, так і за кордоном, вивчають його твори, щоб врятувати свою віру.

Читати

Бадіуззаман Саїд Нурсі: біографічний нарис